Uitzendwerk biedt kansen voor WW’ers

Uitzendwerk biedt kansen voor WW’ers

UWV verwacht in 2018 een groei van 4,5% van het aantal banen in de sector ‘Uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling’. Dat is iets lager dan in 2017, maar nog altijd een grotere groei dan gemiddeld ten opzichte van andere sectoren. Een derde van de WW’ers gaat aan de slag via een uitzendcontract. Er is vooral vraag naar technische, agrarische en logistieke uitzendkrachten.

Uitzendwerk belangrijk voor economie

Uitzendwerk is belangrijk voor de Nederlandse economie. In het 3e kwartaal van 2017 werkten 291.000 mensen als uitzendkracht. Mensen met een uitzendcontract komen vaker in de WW terecht dan mensen die werken met een vast of tijdelijk contract. Tegelijkertijd biedt uitzendwerk goede kansen voor werkzoekenden.

Aan het werk vanuit WW

1 op de 3 WW’ers gaat aan de slag via een uitzendcontract. In 2016 ging dat om ruim 93.000 WW’ers. Slechts 9% hiervan had minder dan 6 maanden werk. De helft van deze WW’ers blijft minimaal een jaar aan het werk. Dat aandeel is wel lager dan bij WW’ers die aan het werk gaan via een tijdelijk (65%) of een vast contract (70%).

Kansrijke beroepen in bouw, industrie en logistiek

Uitzendwerk is vooral interessant voor werkzoekenden met een technisch en agrarisch beroep en mensen die werk zoeken in de transport en logistiek. Er liggen voor WW’ers veel kansen in de bouw en industrie om via een uitzendbaan weer aan de slag te komen. Dat gaat niet niet alleen om productiewerk, maar er liggen ook kansen voor vakmensen, zoals timmermannen, metselaars, monteurs en lassers. In transport- en logistiekfuncties zijn ook goede kansen. Dan gaat het om beroepen als magazijnmedewerker, logistiek medewerker of heftruckchauffeur. Ook in de agrarische beroepen zijn kansen, bijvoorbeeld voor medewerker groenvoorziening of bloementeelt.

Investeren in uitzendkrachten

Uitzendorganisaties hebben de ambitie om in 2020 minimaal 20% van de uitzendkrachten een opleiding te laten volgen. In 2016 volgde 14% een opleiding. UWV werkt samen met uitzendorganisaties om WW’ers een stage en opleiding te bieden, zodat ze aan de slag kunnen in sectoren waar veel vraag is naar personeel.

Lees de hele factsheet Uitzendwerk (pdf, 370 kB) .

 

Bron: UWV